Lars Larsen sælger Larsen Rejser

Dyne-kongen fra Silkeborg har 'investeret' mere end 200 MDKK i Larsen Rejser, men nu har han opgivet troen på, at hans rejse-virksomhed nogensinde skal blive rentabel, og sandsynligvis vil

Larsen Rejser om kort tid være på tyske hænder

KØBENHAVN: Efter syv år med underskud på sammenlagt mere end 200 MDKK (!) har dyne-kongen Lars Larsen fået nok af rejsebranchen.

I nogen tid har repræsentanter for Lars Larsen derfor forhandlet med den tyske rejse-mastodont TUI om en overtagelse af Larsen Rejser. Et resultat forventes at foreligge meget snart.

Larsen Rejser blev etableret i 1991, da Lars Larsen blev præsenteret for idéen om en touroperatør af to tidligere Tjæreborg-medarbejdere, Anne-Lene Hein Larsen henholdsvis Kurt Steffensen. Han faldt for idéen, der allerede det første driftsår kom til at koste ham ca. 125 MDKK.

Kurt Steffensen blev ikke bare en dyr dreng for Lars Larsen. For to år siden etablerede han Calypso-Rejser, der efter få måneders drift lukkede med et minus på omkring 50 MDKK.

 

Jens Veino

Efter det første års drift blev den daværende Tjæreborg-chef Jens Veino engageret til posten som administrerende direktør for Larsen Rejser.

Med Veino ved roret kom der styr på virksomheden ­ dog uden at man opnåede positive resultater. Eksempelvis kom der i fjor til at stå 20 MDKK på bundlinien ­ vel at mærke med røde cifre! Og nogenlunde samme resultat opnåede man også i 1996.

Veino skabte en touroperatør, der efter sigende har 100.000 passagerer om året. Halvdelen sendes med charterfly til landene omkring Middelhavet, mens den anden halvdel rejser til oversøiske destinationer, fortrinsvis med rutefly.

 

Nordic European

I den forgangne vintersæson skulle en del oversøiske rejser dog gennemføres med charterfly. Men Nordic European Airlines (NEA) i Stockholm, som man havde entrepreneret med, trådte i januar i år i betalingsstandsning og kunne ikke gennemføre de planlagte oversøiske flyvninger for Fritidsresor i Sverige og Larsen Rejser i Danmark.

Passagererne blev i første omgang ombooked til diverse rutefly, og bruddet med NEA kostede totalt set Larsen Rejser et to-cifret millionbeløb.

Den regning fik bægeret til at flyde over. Lars Larsen bestemte, at de tidligere planer om at skille sig af med rejse-virksomheden skulle blive virkelighed her og nu.

Siden har Larsen Rejser ført forhandlinger med interesserede udenlandske touroperatører, bl. a. det tyske TUI, der længe har vist interesse for det danske rejse-marked. Og interessen er ikke blevet mindre af, at englænderne ­ Airtours henholdsvis Thomson ­ har sat sig solidt på 80 pct. af leisure-siden i Norge og Sverige og 60 pct. af samme i Danmark.

Nu kommer TUI muligvis ind i Danmark via Larsen Rejser, og i Sverige vil TUI utvivlsomt interessere sig for Apollo Resor.

Sommerhusferie

Lars Larsen vil ikke kommentere forhandlingerne med tyskerne, men indrømmer gerne, at tiden er kommet, hvor han er blevet træt af at skulle skyde flere penge i Larsen Rejser.

Initierede kilder er af den opfattelse, at Lars Larsen meget snart udtræder som ejer af Larsen Rejser, men at hans mange sengetøjs-butikker landet over fortsat skal sælge rejser fra Larsen Rejser.

Hvad et færdigt set-up i form af produktions-apparat, kunde-kartotek samt en landsdækkende distributions-kanal i en virksomhed, der kører med stort underskud, kan indbringe, vides ikke.

Måske vil prisen stå i forhold til det fremtidige salg af rejser, der finder sted fra sengetøjs-butikkerne.

Præcis samme glansnummer præsterede Lars Larsen for et halvt år siden, da han overlod Larsen Sommerhusferie til konkurrenten DanCenter.

På mindre end fem år nåede sommerhus-aktiviteterne at koste Larsen omkring 100 MDKK. Sidste efterår solgte han derfor kunde-porteføljen til konkurrenten DanCenter; og idag tjener Larsen penge på sommerhusene, idet han udlejer dem på vegne af DanCenter fra sine sengetøjs-butikker ­ mod agent-provision af gængs størrelse! (NTJ)