Palads-revolution i Tórshavns hotelverden
Hotel Hafnia har mistet sin mangeårige status som ’Byens hotel’ i den
færøske hovedstad og har måttet se sig distanceret af konkurrenten Hotel
Føroyar, der har gjort både transportselskaberne og det tidligere sømandshjem
til en del af sit netværk.
HOTELBRANCHEN i
Tórshavn (Færøerne) har gennem det seneste år været genstand for en udvikling –
præget af tidens tand.
Først og
fremmest skiftede det gamle, hæderkronede Hotel Hafnia, beliggende i hjertet af
Tórshavn, ejer for et år siden, da familien Restorff besluttede sig for at
sælge. Køberen var en lokal kutterreder, støttet af en norsk kollega, som
betalte DKK 25 millioner for den virksomhed, der gennem mange år kort og godt
har haft status som ’byens hotel’.
Den nye ejer
ville dog ikke selv deltage i den daglige drift, men udnævnte hotellets
bookingchef, Ása Johnsdóttir, samt en anden kvindelig ansat, Birna Gaard, til
direktører. At begge de unge damer havde flere års ansættelse på hotellet bag
sig og i øvrigt havde det absolut bedste ry som værende både energiske og
pligtopfyldende, var tilsyneladende ikke nok. Der forsvandt noget atmosfære, da
den gamle ejerfamilie gik ud gennem døren for sidste gang.
Restorff-familien
kom oprindeligt fra Hansa-staden Lübech til København og slog i begyndelsen af
1800-tallet et antal forretninger op i den danske hovedstad. De var ægte
købmænd. Og da statsmonopolet på Færøerne ophørte i 1850’erne, besluttede en
del af familien, der også havde uddannelse som bager, sig for at rejse dertil
for at være med ved etableringen af det første, private erhvervsliv på de
nordatlantiske øer nogensinde. Et bageri, flere købmandsbutikker, ø-gruppens
første bryggeri, en flåde af mindre fartøjer, en fabrik for produktion af
klipfisk samt hotellet er blot nogen af de aktiviteter, familien har besiddet.
At de to
brødre – Johan Restorff og lillebror M. C., som udgør tredje generation i den
indvandrede familie – valgte at sælge Hotel Hafnia for godt og vel et år siden,
var et direkte resultat af det faktum, at deres børn ikke havde lyst til at
fortsætte driften. Et af børnene er vinkyperen Jan Restorff, restaurantchef på
Søllerød Kro, der har etableret sig med familie i Danmark, og som ikke har
planer om at flytte tilbage til Færøerne. De øvrige børn bor ganske vist i
Tórshavn, og selvom de har arbejdet på forældrenes hotel, så har de ønsket at
gå egne veje.
Restauranter og catering
Det
Restorffske farvel til Hotel Hafnia, i kombination med udviklingen i
samfundslivet i den færøske hovedstad, synes at blive en del af Hotel Hafnia’s
skæbne.
Allerede på
nuværende tidspunkt overvejer den ny ledelse på hotellet at lukke hotellets
restaurant og fortsætte driften som bed-and-breakfast-hotel. Baggrunden herfor
er, at mens Tórshavn i den alkoholforbudte epoke fra begyndelsen af 1900-tallet
frem til for 15 år siden kun havde et pizzeria eller to, så findes der i dag et
antal aldeles udmærkede restauranter i byens centrum. Disse nye spisesteder som
steakhouse, fiskerestaurant og almindelige restauranter frekventeres af den
moderne familie – den generation, der bruger penge på sig selv – og det sker på
bekostning af den gamle hotelrestaurant på Hafnia, der har haft svært ved at
forny sig. Og anerne alene har ikke kunnet gøre det.
Ved siden af
de egentlige restauranter har Tórshavn desuden fået nogle
catering-virksomheder, der leverer mad ud af huset – først og fremmest til
firmaer, der skal have personalefest, jubilæum etc. Mange af kunderne til disse
cateringfirmaer holdt tidligere deres arrangementer i Hafnia’s selskabslokaler,
Parnas henholdsvis Panorama. (Parnas er opkaldt efter det færøske
forfatterforbund, der holdt sit første møde her.)
Meinhard
Jensen er manden bag et af disse cateringfirmaer. Han huskes som forpagter af
Hotel Føroyar ved hotellets start i 1983, og i øvrigt er han far til hotellets
nuværende direktør, Johannes.
En anden
catering-profil i Tórshavn er den unge Michael Jensen. Han startede som
opvasker på Hotel Hafnia og rejste siden til Paris, hvor han tog
tjeneruddannelse på en hotelskole i byernes by.
Derefter fik han en management-uddannelse på Hotelskolen i København, og
for nogle år siden vendte han tilbage til Hafnia.
I fjor fik
han lyst til at stå på egne ben og startede firmaet MJ Catering. Hans
forretningsidé går først og fremmest på at levere et totalkoncept – alt fra
indbydelsen til et party til rengøringen bagefter. Han har så travlt, at han i
næsten bogstavelig forstand ligger vandret i luften.
At
hotelbranchen i Tórshavn har fået konkurrence, er både sikkert og vist …
A. P. Møller
Kun et par
hundrede meter fra Hafnia, helt ned til småbådshavnen med bl. a. lystbåde,
ligger Sømandshjemmet, som rederiet A. P. Møller støttede med en check på det
runde beløb af DKK 1 million, da det i slutningen af 1990’erne var genstand for
en renovering. Gennem alle år har A. P. Møller beskæftiget færøske søfolk, og
derfor fandt hr. Møller alias skibsreder Mærsk McKinney Møller det passende med
et lille bidrag til Sømandshjemmet i den færøske hovedstad.
Da Missionen
på Færøerne, ejeren af Sømandshjemmet, modtog checken fra APM, var det på et
tidspunkt, hvor Sømandshjemmet så småt var ved at ændre karakter til almindelig
hotelvirksomhed, og den forvandling er i dag fuldendt, så nu er der tale om et
forhenværende sømandshjem med status af et ganske almindeligt turisthotel under
navnet Hotel Tórshavn – med spiritusbevilling og med Tryggingarfelagið
Føroyar (Forsikringsselskabet Færøerne) som ejer.
Hotellet har 43 værelser, heraf nogle mindre suiter med
en glimrende udsigt til havnen.
Hotel Føroyar
Driften af Hotel
Tórshavn er lagt i hænderne på Hotel Føroyar – et 23 år gammelt hotel
beliggende på en fjeldside et par kilometer fra byens centrum og med en udsigt
over både by og havn, som siger Spar To til det meste.
Hotel Føroyar
har, siden starten i 1983, ført en omskiftelig tilværelse med flere forskellige
ejere og endnu flere direktører, mange forskellige køkkenchefer, et par
konkurser og sågar også et ’frem-og-tilbage-navneskift’ fra Hotel Føroyar til
Hotel Borg og tilbage igen til Hotel Føroyar.
Trods ustabiliteten
omkring hotellet har det alligevel klaret at trække kunder til sig – både
turister i almindelighed, Smyril Line’s ankommende passagerer i særdeleshed,
konferencer i mindre omfang samt Hotel Hafnia’s gamle kernepublikum bestående
af sølvbryllupsfester og lignende familiearrangementer.
Nogenlunde
samtidigt med, at Hafnia for et år siden skiftede ejere, kom også Hotel Føroyar
på nye hænder, idet rederiet Smyril Line, der på det tidspunkt ejede hotellet,
kom i pengenød og derfor solgte til førnævnte forsikringsselskab for omkring
DKK 50 millioner.
Driftsselskab
Tilsyneladende
agter forsikringsselskabet at beholde Hotel Føroyar, hvis daglige ledelse nu er
lagt i hænderne på et driftsselskab, bag hvilket står hotellets direktør,
Johannes Jensen, restaurantchefen Tummas Láadal, chefkokken Gundur Forssdal og
receptionschefen Unn Hilduberg med i alt 49 pct. (Johannes, der har været
hotellets direktør gennem de seneste fire år, har 40 pct., mens de tre kolleger
har hver tre.)
Desuden er
Atlantic Airways gået ind med 10 pct., og det forventes, at Smyril Line sætter
sig på ligeledes 10 pct. I hvert fald har rederiet fået en option på en sådan
ejerandel.
De resterende
41 pct., evt. 31 pct., ligger hos forsikringsselskabet.
Samme
driftsselskab forestår ledelsen af Hotel Tórshavn og driften af cafeteriet i
Nordens Hus.
Johannes
fortæller, at Hotel Føroyar vil være et alsidigt hotel, der satser bredt. Men
grundstammen i virksomheden skal udgøres af konferencer, og man sigter
målbevidst mod at blive kendt som et første klasses konferencested.
Hotellet, der
har lidt flere end 100 værelser, er for nylig blevet medlem af organisationen
Danske Konferencehoteller, og det medlemskab forventer Johannes sig meget af.
Han tror, man fremover får rigtigt mange konferencer fra Danmark.
Tidligere har
Hotel Føroyar været medlem af BestWestern, men den organisation har man meldt
sig ud af. Udmeldelsen var, ifølge Johannes, et resultat af, at man fandt, man
ikke var det rigtige produkt til BestWestern’s portefølje. Han understreger, at
udmeldelsen under ingen omstændigheder var et led i den nærmest organiserede
masseflugt, BestWestern var genstand for i 2003.
Samordnede ressourcer
Ved at have
både Atlantic Airways og Smyril Line – de to transportselskaber, der tilsammen
står for 99 pct. af passagertrafikken til og fra Færøerne – knyttet til sig
opnår Hotel Føroyar indiskutabelt en klar favørstilling i forholdet til Hotel
Hafnia. Som medejere af driftsselskabet vil de to transportører selvsagt have
en interesse i at sluse passagererne frem til Hotel Føroyar. Det gælder også
for det vandrerhjem, der udgør en del af Hotel Føroyar, og som er særligt
interessant for Smyril Line’s unge rygsæks-passagerer.
Det fælles
ejerskab af Hotel Føroyar og Hotel Tórshavn får ikke mindst betydning, når man
sælger en konference, der kræver mange værelser. I stedet for Hotel Føroyar’s
kun 100 værelser vil man fremover disponere en samlet værelses-kapacitet på
næsten 150.
Tilsvarende
får linken til Nordens Hus betydning derved, at aula og auditorium i den institution
kan bruges som konferencelokaler i tillæg til lokaliteterne på Hotel Føroyar.
Støtter initiativer
Atlantic
Airways har, trods sit medejerskab af driftsselskabet på Hotel Føroyar,
ingenlunde tænkt sig at slå hånden af Hotel Hafnia. Herom siger Magni Arge,
administrerende direktør i Atlantic Airways:
’Vi agter
ikke at begrænse vort samarbejde på hotelsiden til kun at omfatte Hotel
Føroyar. Tværtimod ser vi meget gerne, at det hæderkronede Hotel Hafnia klarer
sig, og vi går gerne ind i et samarbejde med det hotel – parallelt med vort
samarbejde omkring Hotel Føroyar.
Generelt ser Atlantic
Airways store muligheder i et tættere samarbejde med alle hoteller i Tórshavn,
ikke mindst hvad angår udvikling af turisme/konference/incentive i shoulder- og
off-season.
Samtidigt byder
vi velkommen til alle initiativer, der kan medføre større hotelkapacitet i
Tórshavn, især i højsæsonen, for det har vi brug for, hvis vi fortsat skal øge
volumen i turismen i højsæsonen.’
Palads-revolution
Sammenfattende
kan udviklingen i Tórshavns hotelverden gennem det seneste år betegnes som
noget af en palads-revolution, hvor Hotel Hafnia har mistet sin rang som ’byens
hotel’ samtidigt med, at konkurrenten Hotel Føroyar har skabt sig en stærk
position med etablering af et netværk, der samler flere ressourcer under én
hat.
Tilføjes
skal, at Tórshavn fortsat har et antal mindre overnatningssteder á la
bed-and-breakfast. Det drejer sig om Skansin, Bládýpið m. fl. samt
hotellejlighederne Undir Fjalli.