Problemer for Færøernes nye luftfartsselskab  

 

Det nyetablerede FaroeJet fløj i højsæsonen med mindre end 40 pct.s belægning, og selskabets ejere overvejer nu, kun tre måneder efter starten, om man skal lukke.

 

THORSHAVN: Det nye færøske luftfartsselskab, FaroeJet, står muligvis overfor en hurtig lukning.

FaroeJet begyndte at flyve mellem Færøerne og København i maj i år, men det nye selskab er langt fra blevet den succes, som initiativtagerne havde budgetteret med. Selv i juli, der er Færøernes absolutte højsæson, nåede selskabet ikke op på 40 pct.s belægning, og pengene bare fosser ud af selskabet.

FaroeJet's administrerende direktør, Johan Simonsen, gik mandag aften på skærmen i færøsk TV og appellerede til færingerne om at bakke op om selskabet. Han sagde, at FaroeJet flyver med betydeligt underskud, og med mindre der sker en umiddelbar ændring af den økonomiske situation, må selskabet overveje at lukke.

Han tilføjede, at færingerne ikke kan være tjent med igen at få et monopol i lufttrafikken. Hvis FaroeJet drejer nøglen om, vil færingerne kun have det Landsstyre-ejede Atlantic Airways at rejse til Danmark med ad luftvejen.

Simonsen oplyste ikke underskuddets størrelse, men kilder i branchen vurderer, at det samlede underskud fra starten i maj til 15. august beløber sig til ca. DKK 15 millioner. Det betyder, at selskabet har mistet over halvdelen af dets aktiekapital på DKK 25 millioner. 

 

Et velfungerende Atlantic Airways

Idet både Atlantic Airways og det tidligere Maersk Air i årevis har haft størstedelen af deres indtjening i sommerperioden, er sandsynligheden for et forbedret økonomisk resultat i det kommende vinterhalvår i praksis lig med nul.

Årsagen til, at FaroeJet ikke har fået succes, skal først og fremmest søges i det faktum, at Atlantic Airways med i alt seks fly har etableret et velfungerende netværk til først og fremmest Danmark, hvor man i juli har haft op til fire daglige afgange i hver retning, foruden til Island, Norge og England. Desuden noteres, at Atlantic Airways ikke har forhøjet billetpriserne, efter at Maersk Air holdt op med at flyve på Færøerne i efteråret 2004, hvorfor der reelt set ikke har været et behov for supplerende trafik.  

 

TRAVEL PEOPLE NEWSLETTER – 15AUG2006