Ivan Barington død – 91 år

 

 

Af Preben Jack Petersen.

 

IVAN BARINGTON, direktør, Kgs. Lyngby, afgik mandag 23. november ved døden i en alder af 91 år.

   Under Anden Verdenskrig var han løjtnant i Den Britiske Hær, senere formand for københavnske taxichauffører og derefter generaldirektør i Dansk Folkeferie. Sit aktive arbejdsliv afsluttede han med en post som bestyrelsesformand i daværende Krone Rejser.

   Karrieren som soldat løb af stablen i The Royal East Kent, Regiment The Buffs, og i krigens sidste fase satte Ivan og hans soldater, i lighed med andre allierede tropper, kurs mod Berlin for at komme før russerne, der ligeledes var på vej mod den tyske hovedstad.

   Ivan virkede i det engelske forsvar frem til 1949 og blev højt dekoreret af de britiske forsvarsmyndigheder for sine indsatser.

   Efter tilbagekomsten til Danmark begyndte han at køre taxa i København og blev af kollegerne udset til tillidsmand. Han var erklæret socialdemokrat og endte som formand for Droschechaufførernes Fagforening for hele Storkøbenhavn. Faderen havde været en fremtrædende kommunist, så den socialistiske indstilling havde han ikke fra fremmede.

   Hans faglige interesse gav ham diverse engagementer på højt niveau i LO.

   Idet han også havde taget en uddannelse i virksomhedsøkonomi på Harvard University i Cambridge, fandt LO ham egnet til at blive chef for Dansk Folkeferie, hvilken post han bestred i årene 1970-87. Internt gik han under betegnelsen ’Generaldirektør’, hvilket beroede på en sproglig misforståelse. Således havde en LO-medarbejder fået til opgave at udarbejde en pressemeddelelse om Ivans udnævnelse til direktør, og for at være sikker på, at efternavnet blev bogstaveret korrekt, fik pågældende medarbejder overladt et nytrykt visitkort med navnet Ivan Barington og titlen General Manager. Den ikke specielt engelskkyndige medarbejder oversatte General Manager til Generaldirektør, og med den oversættelse gik meddelelsen ud til pressen, ligesom den blev opsat på alle interne opslagstavler.

   Ivan Barington, der var startet i Dansk Folke-Ferie som regnskabschef, før han blev udnævnt til ’Generaldirektør’, udviklede både antallet af sommerferiehuse i Danmark samt charterdestinationerne i Sydeuropa med Malta som centralnerven i ferieorganisationen.

   I årene 1978-2003 var han bestyrelsesformand hos rejseoperatøren Krone Rejser, der var ejet af Jørgen Løye, som tidligere havde været charterrejsechef i Dansk Folkeferie. I Krone Rejser’s første år havde firmaet fokus på Luxembourg, mens man senere koncentrerede sig om destinationerne Nice og Málaga med særlig satsning på de danskere og sydsvenskere, der havde egen bolig i de to områder. Da Krone Rejser var på sit højeste, blev firmaet afhændet til Lars Thuesen for et tocifret millionbeløb.

   Ivan har tillige været medlem af bestyrelsen i Danmarks Turistråd samt af Arbejdsmarkedets Feriefond foruden Friluftsrådet. I 1984 tildeltes han LO’s Kulturpris.

   Ivan Barington, der var født 4. juni 1924, efterlader sig tre sønner. Hustruen Karen døde for to år siden. ¤

 

TRAVEL BUSINESS MAGAZINE – 23NOV2015