Selvstyrets køb af Air Greenland omgærdes af nye problemer

 

SAGEN OM Det Grønlandske Selvstyres overtagelse af aktierne i Air Greenland fra Den Danske Stat henholdsvis SAS synes at være stødt på nye vanskeligheder, idet Air Greenland har måttet udskyde sin årlige, ordinære generalforsamling mandag 13. maj på ubestemt tid. Det skriver Travel People Newsletter med bestyrelsens formand, Kjeld Zacho Jørgensen, som kilde.

   Den officielle forklaring på generalforsamlingens udsættelse er, at den ene af ejerne, Grønlands Selvstyre, har oplyst, at man ikke har afklaret processen omkring aktiekøbet, som således fortsat er i gang. Iagttagere er af den opfattelse, at det ene og alene kan være spørgsmålet om den økonomiske del, der endnu ikke er enighed om i Selvstyret. Således har det aldrig været oplyst, hvordan Selvstyret vil fremskaffe købesummen, der menes at ligge et sted på under en halv milliard kroner.

   Sagen skal drøftes i Finansudvalget i morgen (fredag), og et forlydende går ud på, at Landsstyre-formand Kim Kielsen vil foreslå, at man ’låner’ af de penge, som statsminister Lars Løkke Rasmussen medbragte ved sit besøg i Grønland i efteråret 2018. Hvad oppositionen siger til det forslag, henstår indtil videre i det uvisse.

   At en 100 pct. Selvstyre-overtagelse af Air Greenland sandsynligvis vil betyde, at SAS meget hurtigt, efter at handelen er beseglet, vil indlede trafik mellem København og Kangerlussuaq i konkurrence med Air Greenland, har endnu ikke affødt kommentarer fra grønlandsk side. Desuden kan forventes chartertrafik mellem København og Ilulíssat ved Norwegian, såfremt det selskab overlever sin nuværende krise.

 

prebenjack@travelpeople.dk

 

25APR2019