Ejvind Olesen falder for aldersgrænsen

 

EJVIND OLESEN, journalist, fylder 83 år lørdag 1. juni og træder pr. samme dato tilbage som aktiv journalist på netmediet check-in.dk, der også gør brug af de gamle hædersnavne Take-Off henholdsvis Stand By.

   Ejvind er, som Ole Kirchert Christensen og øvrige kolleger på check-in rigtigt skriver i en afskedssalut om Der Alte Redakteur, noget af en legende i branchen. Og den status har han fået dels ved, at han har haft Berlingske Tidende at skrive i igennem mange år (for hvilken erhvervsmand vil ikke gerne omtales i de Berlingske spalter?), dels ved at han har aldrig har sat sit eget lys under en skæppe. Et lille fif, som Ejvind elskede at udføre, var at komme for sent til pressemøder i rejsebranchen. Og da han endelig ankom, så gjorde han det med manér: I stedet for at liste stille og forsigtigt ind til mødet, så både åbnede og lukkede han dørene om ikke med at brag, så i hvert fald så alle kunne høre det, vendte sig mod døren og så, det var Ejvind. Han har altid været synlig i bogstavelig forstand!

   Endvidere har det været et must for Ejvind at holde sig til i første række sådan at forstå, at han altid har anstrengt sig for at komme til at sidde ved siden af hovedpersonen, så han har været i skudlinjen for at blive fotograferet sammen med den eller de, mødet har drejet sig om.

   Han elsker at fortælle om alle de SAS-præsidenter, han har interviewet, ligesom han utvivlsomt har været afsted på flere krydstogter end de fleste andre journalister. Rederierne med den skandinaviske rederirepræsentant Jesper Boas Smith i spidsen har stået i kø for at få deres produkter omtalt i ’Tanten’.

   Når denne lille vinkel på hans adfærd er fremført, så skal det også retfærdigvis nævnes, at ved siden af promoveringen af sig selv har han i alle år gjort sig kendt som et venligt og hjælpsomt menneske, der gerne viste yngre kolleger til rette ved at øse af sin viden.

   Ligeledes har han gerne stillet sig til rådighed ved store arrangementer i rejsebranchen, hvilket fra tid til anden har været på grænsen til kollision med den neutrale linje, Det Berlingske Hus ønskede at føre.

   Foreninger som Luftfartsjournalisternes Klub, Danske Rejseskribenter samt Dansk Ishockey Union har han viet stor interesse og endog været formand for.

 

Kun dobbeltværelse mod vielsesattest

Ejvind er midtjyde, fra en lille by nær Herning. Hans far ønskede at få ham ind i en statsvirksomhed, gerne DSB. Det blev dengang anset for noget af det sikreste sikre. Men han startede med et job i Ungdommens Rejsebureau på Kultorvet, der dog senere blev til et rejsebureau under DSB.

   Et vigtigt punkt for salgsmedarbejderne var, at de ikke måtte sælge et arrangement med dobbeltværelse til to unge mennesker, der ikke kunne fremvise vielsesattest. Den bestemmelse mente Ejvind dog at ville bortse fra, da han foreslog bureauets nye, unge elev, Bente, en weekendtur til Berlin. Parret blev senere gift.

   Fra rejsebureauet på Kultorvet gik turen videre til journalistikken – først med sportsreferater til Frederiksborg Amts Avis til 10 øre pr. linje, senere til sportsredaktionen på Ritzaus Bureau og derfra videre til Det Berlingske Hus, de første år også på sportsredaktionen og dernæst til rejseredaktionen. Han blev pensioneret fra Berlingeren i 2003 og har siden ernæret sig ved at skrive til Take-Off, Stand By henholdsvis check-in.dk.

   check-in.dk holder farvel-party for Ejvind tirsdag 28. maj kl. 15-17 på Hotel Phønix, Bredgade, København.  ¤

                                pjp.