Bent Tornager død

Direktør Bent Tornager, tidligere medindehaver af forpagtningsfirmaet DSB Restauranter & Tax Free Shops, er afgået ved døden lørdag 16. maj. Han blev 86 år.

   Som ung gik Bent ind i hotel- og restaurantfaget og blev uddannet som tjener. Den uddannelse blev hans videre færd til luftfart, hvor han hos SAS startede som steward og endte som purser.   

   Jobbet hos SAS førte ham verden rundt, og sammen med nogle andre pursere stiftede han selskabet DSB Restauranter & Tax Free Shops, efter at man havde fået kontrakt med DSB om at stå for driften af restauranterne på samtlige DSB’s færger foruden enkelte landrestauranter, bl.a. Sundkroen i Helsingør. Med i selskabet var også Svend Jørgensen, der var kok af uddannelse, og som arbejdede på færgerne mellem Helsingør og Helsingborg.

   Udover Bent Tornager og Svend Jørgensen kom ejerskab og ledelse også til at bestå af Poul Christiansen, der var restauratør på Storebælts-færgerne efter den landskendte Poul Schwartzlose, som ustandselig blev sat i bås med ’den elendige Storebælts-kaffe’, der efter specialisters bedømmelse slet ikke var så dårlig, som dens ry og rygte gjorde gældende.

   Alligevel blev det en mærkesag for den nye forpagter-trio at skaffe sig af med stemplet ’den elendige Storebæltskaffe’, og det gjorde man bl.a. ved at igangsætte en masse festivaler, der skulle henlede passagerernes opmærksomhed på noget mere positivt end ’den elendige kaffe’. Bent Tornager havde en stor viden om vine, og han fik opgaven at stå for import af gode, franske vine, der skulle medvirke til at sætte renomméet i vejret. Gennem mange år serverede DSB Restauranter & Tax Free Shops således millionvis flasker både hvidvin og rødvin af mærket Sichel, og det fortælles, at ikke mindst kriminalpolitibetjente i Helsingør var faste frokostgæster på etatens færger, og at det oftest var mere Sichel end mad, der røg indenbords. Om det var af samme årsag, at de tre DSB-forpagtere endte med at blive millionærer, henstår usagt.