Det Forfærdelige Dubai

 

Af Preben Jack Petersen.

 

Fhv. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen giver i et opinionsindlæg i Berlingske d.d. udtryk for sin forargelse over, at et antal danskere har trodset Udenrigsministeriets henstilling til befolkningen om ikke at tage på ferie i udlandet for på den måde at holde Corona-smitten i skak. Hele Uffemanns bandbulle om det forfærdelige Dubai, som fremsættes i samme forbindelse, virker imidlertid så påtaget, at næppe nogen Pave ville have blandet den cocktail!

   Uffemann har selv levet et liv på 1. klasse, lige siden hans far var chefredaktør på Fyns Tidende. Og han har gennem årene set, hvordan danskerne - og andre nationaliteter også! - har sat kurs mod diktaturlande for at få sol på maven. Bedste eksempel er Spanien, til hvilket land tusinder af danskere drog med både Tjæreborg-præsten Eilif Krogager og Simon Spies adskillige år før Francisco Francos død i 1975.

   Strømmen af udenlandske turister var med til at påvirke Franco til at løsne tøjlerne i det politiske system, hvilket han som bekendt gjorde bl.a. ved præsentationen af Juan Carlos som sin efterfølger. Allerede i begyndelsen af 1970'erne fik spanierne at vide, at den kommende konge ville ændre diktaturstaten til et demokrati.

   Dubais lille befolkning består bl.a. af flere end 2.000 briter, der utvivlsomt allerede på nuværende tidspunkt er med til at sætte en ny dagsorden i det mellemøstlige emirat. Ændringen sker selvsagt ikke over en nat. Men hvis ingen udlændinge rejser til Dubai, varer det endnu længere tid, før en ny epoke er en realitet, er flere internationale analytikeres bedømmelse. €