Bjørn Kjos fylder 75 år

 

Nordmanden Bjørn Kjos fylder 75 år søndag 18. juli - stort set samtidigt med, at luftfartsselskabet Norwegian genoptager flyvningerne på Københavns Lufthavn efter en rekonstruktion på grund af konkurs samt efter nedlukning som følge af Corona-pandemien.

   Bjørn Kjos, tidligere jagerpilot i det norske luftvåben og desuden advokat, har præsteret, hvad kun de færreste troede muligt. Med fødselaren ved rorpinden har Norwegian overgået alle konkurrenter med hensyn til at vokse sig stor på rekordtid. Selv Emirates fra Dubai kan ikke være med på vognen, om end emiraterne er tæt på.

   Begyndelsen til Norwegian's succes startede i 1993, da det Braathen-ejede flyselskab Busy Bee, der dengang udførte commutertrafik langs den norske kyst, blev erklæret konkurs. Men det var først, da Bjørn Kjos kom til fadet, at der kom en konstruktiv vinkel på affæren.

   Norwegian har braget frem, og da selskabet for en halv snes år siden introducerede oversøisk trafik, lyste mange røde lamper som advarsel.

Men Bjørn Kjos stod fast på sin beslutning, dog med det resultat, at skeptikerne fik ret. Men fornylig gennemgik Norwegian en rekonstruktion i Irland, og samtidigt trådte fødselaren tilbage. Hans navn vil dog ud i al fremtid blive nævnt i forbindelse med Norwegian.

   Norwegian's come-back på Københavns Lufthavn bliver, trods det øjeblikkelige run på lufttrafikken, et hårdt slag mod både SAS og andre danske luftfartsselskaber.

   PREBEN JACK PETERSEN.